Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2012

«Χοντρές» μπιζνες με τον ΟΠΑΠ


ΟΠΑΠ: Το Δημόσιο διατηρεί το 5% των μετοχών και έχει μεταβιβάσει στο ΤΑΙΠΕΔ προς ιδιωτικοποίηση το 29% του μετοχικού κεφαλαίου
Ο κύβος ερρίφθη…
Ποιοι θα συνεργαστούν με ποιους;  Τι θα πράξουν αυτοί που θα μείνουν απ’ έξω …;
Οι εγχώριοι παίχτες
Κοπελούζος, Βαρδιονιάννης, Μπόμπολας, Κοντομηνάς, Μελισσανίδης, Σωκράτης Κομινάκης  και Σωκράτης Κόκκαλης.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραπάνω επιχειρηματίες ετοιμάζονται να δώσουν τη μάχη για την απόκτηση της «μηχανής που κόβει χρήμα», του φιλέτου των αποκρατικοποιήσεων, του ΟΠΑΠ.
Άλλοι αναζητούν «συμμάχους», άλλοι κρατούν στάση αναμονής ενώ ΉΔΗ κάποιοι «ακονίζουν τα μαχαίρια τους».
Η αλήθεια είναι ότι ο ΟΠΑΠ βρίσκεται στην κορυφή της κεφαλαιοποίησης στο Χρηματιστήριο Αθηνών και παρά την κρίση, καταφέρνει διαχρονικά να διατηρεί την κερδοφορία του και τη μερισματική πολιτική σε υψηλά επίπεδα.
Είναι μάλιστα 2η μεγαλύτερη επιχείρηση του κλάδου της σε παγκόσμιο επίπεδο και η πρώτη σε κερδοφορία από τις ευρωπαϊκές ομοειδείς εισηγμένες.
Οι δύο κύριοι διεκδικητές
Θεωρείται κάτι παραπάνω από δεδομένο ότι τόσο η ιταλική Lottomatica με partner τον Δημ. Mελισσανίδη (ο οποίος δεν έχει καμία συνδιαλλαγή με το Δημόσιο), όσο και η Intralot του Σ. Kόκκαλη, θα «χτυπήσουν» γερά και με όλες τους τις …δυνάμεις!
Φαβορί, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις της αγοράς φέρεται η Lottomatica – Mελισσανίδης αλλά ο κ. Kόκκαλης δεν είναι από τους ανθρώπους που τα παρατάνε εύκολα.
Ο τελευταίος φέρεται μάλιστα έχει λάβει εισηγήσεις για συνένωση του OΠAΠ με την Intralot.
Θα βγει πρώτα ο διαγωνισμός με τα «φρουτάκια»;
H κυβέρνηση δεν έχει αποφασίσει, αλλά εδώ το παρασκήνιο είναι μεγάλο και τα συμφέροντα ακόμα μεγαλύτερα.
Οι «διεθνείς» παίχτες
Τρια(3) fund,  ένα αμερικάνικο, ένα ισραηλινό και ένα βρετανικό είναι, σύμφωνα με πληροφορίες του site, μεταξύ των ενδιαφερόμενων να αποκτήσουν το 29% του Οργαννισμού.
Η απόφαση της Κομισιον θα κρίνει πολλά
Θα πρέπει επίσης να αποσαφηνιστεί (και) επισήμως από το ΤΑΙΠΕΔ που πραγματοποιεί τις διαβουλεύσεις με τα κλιμάκια της Κομισιόν, τι τελικώς θα ισχύσει για το φορολογικό καθεστώς του ΟΠΑΠ, ώστε να γνωρίζουν διοίκηση, μέτοχοι και θεσμικοί επενδυτές.
Σε περίπτωση, τελικώς, που το 30% επί των μικτών κερδών ισχύει, τότε επίσης θα πρέπει να αποσαφηνιστεί ποια θα είναι η πολιτική της ΟΠΑΠ Α.Ε. σε επίπεδο ανταποδοτικών τελών προς το κράτος [χορηγίες, αθλητισμός κ λπ.), καθώς επίσης και η εμπορική της πολιτική.
ΥΣ. «Είναι πολλά τα λεφτά …»   


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου