Δευτέρα 10 Σεπτεμβρίου 2012

Τραπεζική ανταρσία


Με νομοσχέδιο η Εθνική Τράπεζα της Σερβίας λειτουργεί προς όφελος της οικονομίας της παρακάμπτοντας EKT και ΔΝΤ.
Στη Σερβία, η σοσιαλιστική κυβέρνηση ψήφισε νομοσχέδιο που θεσπίζει περισσότερο έλεγχο στην Κεντρική Τράπεζα. Ουσιαστικά με τις τροποποιήσεις του νομοσχεδίου αυτού η κυβέρνηση αποκτά τον έλεγχο της νομισματικής πολιτικής, και τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσει προκειμένου να υποστηρίξει τη δημοσιονομική της πολιτική.

Ταυτόχρονα της επιτρέπει να κάνει παρεμβάσεις στην αγορά χρήματος. Στην πράξη αυτό συνεπάγεται ότι η Κεντρική Τράπεζα χάνει την ανεξαρτησία της και υπόκειται στον έλεγχο της κυβέρνησης, ένα μοντέλο τελείως διαφορετικό από αυτό που έχει καθιερωθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για ευνόητους λόγους στην ΕΕ και στο ΔΝΤ σήμανε αυτόματα συναγερμός. Μετά και την παραίτηση του προέδρου της Κεντρικής Τράπεζας της Σερβίας, Dejan Soskic, η θητεία του οποίου έληγε το 2016 αλλά και άλλων αξιωματούχων της Τράπεζας, η ΕΕ και το ΔΝΤ άρχισαν να τρίζουν τα δόντια: οι μεταρρυθμίσεις αυτές θα έχουν σαν συνέπεια «οικονομική και χρηματοπιστωτική αστάθεια», «αβεβαιότητα», «υπονόμευση της αξιοπιστίας της οικονομίας της χώρας» κ.ά.

Ταυτόχρονα άρχισαν και οι έμμεσες απειλές, μια και η Σερβία είναι υποψήφια χώρα για δάνειο από το ΔΝΤ αλλά και προς ένταξη στην ΕΕ και αυτές οι εξελίξεις αποτελούν «βήμα προς τα πίσω» σύμφωνα με αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Ο νέος νόμος πρακτικά υποχρεώνει την Εθνική Τράπεζα της Σερβίας να λειτουργεί προς όφελος της εθνικής οικονομίας παρακάμπτοντας ενίοτε ακόμα και τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του ΔΝΤ. Μίνι ανταρσία εντός της ευρωπαϊκής τραπεζοκρατίας; Φυσικά στα ελληνικά ΜΜΕ η είδηση πέρασε απαρατήρητη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου